492 | Vulkaan (2)

11 december 2004 | roel | cabaret

Ik heb nog wat in te halen op cabaretgebied. 2x Freek de Jonge in de Theatercompagnie in Amsterdam, 1x Guido Weijers in het Koningstheater en vanavond (voor de tweede keer binnen het jaar) Droog Brood met hun onnavolgbare ‘Scenes voor de mensen’.

Freek was zoals Freek altijd was: een fenomeen. Met name de voorstelling waarin hij een uitgerangeerde bluesmuzikant speelt die ergens in de Achterhoek op een camping bivakeert was van een zeldzaam niveau. Niet in de laatste plaats vanwege de inbreng van held Daniel Lohues (Skik) op gitaar en zang. Een unieke voorstelling in een unieke en bijzonder knappe reeks. De tweede show die ik bezocht was die met Theo Maassen als mislukte zoon en Freek als uitgerangeerd acteur. Met een gelaagdheid die niet na te vertellen is bleek ook dit 2e bezoek aan de hoofdstad zeer de moeite waard. ‘Meer toneel, minder cabaret’ is een slogan die Freek zeker siert.

Vorige week was het tijd om het verhuisde Koningstheater voor het eerst van binnen te gaan bezien. Weggejaagd uit de prachtige ruimte van het Koning Willem I college in Den Bosch vond het unieke theater een nieuw onderkomen in het voormalige theater Bis. En dat is zeker geen verslechtering. Het zicht op het podium is beter, de temperatuur aangenamer en de omgeving prettiger voor après-theateractiviteiten (binnenstad biedt immers meer uitdagingen dan een verlaten scholengemeenschap aan de rand van de stad). En als je dan ook nog eens Guido Weijers mag meemaken vanaf rij 0 dan kan je je geluk niet op. Een bijzonder aantrekkelijke voorstelling waar eigenlijk achteraf weinig zinnigs over te vertellen valt, behalve dan dat het prachtig was. In de zaal o.a. Theo Verbruggen, royalty-verslaggever en glamourreporter van Omroep Brabant. Mijn eega wordt nog even in het gebeuren betrokken maar haar vrees voor het de-lul-zijn (excusez mijn plasticiteit) bleek ongegrond. Halverwege de voorstelling blijkt Bernard overleden te zijn, iets dat Guido al vermoedde toen hij zag dat Theo opstond en de zaal verliet (red: u denkt waarschijnlijk, hoe weet die jongen dat ? Deze info heb ik niet van Guido zelf. Het staat op zijn website). Wij hoorden dat pas toen we thuis waren. Met in onze binnenzak een verrassinkje. Voor degenen die nog naar monheer Weijers willen gaan: hang uw jas vooral in de garderobe 🙂

En dan vanavond nogmaals Droog Brood. ‘Geert, je hebt van je huis een vulkaan gemaakt. Dat is wat je hebt gedaan’. Klinkt bekend ? Zoek op deze site maar eens op ‘Droog Brood’ en lees de recensie van begin dit jaar. De voorstelling was identiek qua inhoud en identiek van niveau. Tragi-absurd om het maar eens kek te zeggen. De Balletje-Balletje-dienst, waarbij een nogal tragisch figuur al colporterend zijn spelletjesdienst aanbiedt was wederom een van de hoogtepunten (carnavalmateriaal volgens Jan). En het stiekem-toch-een-kanariepietje-raadsel. Prachtig.

Freek de Jonge – De Vergrijzing (voorstellingen Hunnebedrock en De Sterfscene) – gezien in oktober en november in de Theatercompagnie in Amsterdam.

Guido Weijers – Myosotis – gezien op 1 december in het Koningstheater in Den Bosch

Droog Brood – Scenes voor de mensen – gezien op 10 december in het Koningstheater Den Bosch

5 reacties op “492 | Vulkaan (2)”

  1. jan | op 11 december 2004 | om 11:18 :

    op 1 of andere manier een erg bekend lijstje.
    is die uitzending met theo maassen nou ooit nog uitgezonden geworden gewezen? was toch wel erg sterk.
    en nog bedankt voor het tippen qua droog brood. kostelijk! ‘had u al in de molen gekeken?’



  2. roel | op 11 december 2004 | om 13:55 :

    de theo maassen aflevering komt a.s. zondag op de buis.



  3. jan | op 13 december 2004 | om 01:30 :

    ik zag het op tijd. typisch dat die ‘overleg tussenstukjes’ er uitgeknipt waren. evengoed erg goede aflevering.
    ‘ik denk dat ie echt dood is’



  4. Erwin | op 13 december 2004 | om 20:29 :

    Het is me nog nooit gelukt om om Freek de Jonge te lachen.



  5. roel | op 13 december 2004 | om 21:03 :

    Smaken verschillen (gelukkig). Tegenwoordig is de komiek echter ook meer een soort tragikomiek. Maar wel op een fantastische manier.



Reageer

Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/a/5/3/stationtenderness.nl/httpd.www/2020/wp-content/themes/state2008/comments.php on line 69

(c) 2001-2020 StationTenderness