218 | Wetmatigheid

24 december 2002 | roel | ik

Vraag je je ook wel eens af waarom je de afzonderlijke namen van bevriende stellen altijd in dezelfde volgorde opnoemt ? Lastige vraag ? Dan zal ik het anders zeggen. Ik probeer namelijk mijn zojuist ontdekte wetmatigheid uit te leggen. In een relatie brengt elk van de ‘leden’ zijn eigen vrienden/vriendinnen uit het verleden mee, je maakt als stel weer nieuwe vrienden of eenieder maakt zijn eigen vriendjes en vriendinnetjes tijdens de duur van de relatie. Er zijn dus eigenlijk 3 manieren waarop je je vriendenschare kan uitbreiden. Deze 3 varianten bepalen in grote mate de Wijze van Naamgeving in de Dagelijkse Omgang.

Stel, mijn jeugdvriend heet Xander en die trouwt later met Wendy. In de dagelijkse spreektaal heet dit stelletje voor altijd ‘Xander en Wendy’. Draai het om en het lijkt ineens heel ander volk. ‘Wendy en Xander ?’ Nooit van gehoord. Voor mijn vrouw geldt hetzelfde. Vrienden/vriendinnen die van haar kant worden ingebracht in de ‘boedel’ staan altijd vooraan in de Naamgeving. De vlieger gaat natuurlijk niet op voor vrienden die je met z’n tweeën maakt. Wanneer je SAMEN vriendjes en vriendinnetjes weet te vinden (op vakantie of zo, of wanneer je nieuwe buren krijgt) gaat een ander mechanisme werken: de man komt op de eerste plek in de Naamgeving. Echt waar. Het is te rolbevestigend voor woorden maar de vrouw bungelt in de Naamgeving altijd achteraan.

Projecteer deze theorie maar eens op je eigen vriendenkring. Wedden dat het klopt ? Ik heb voor mezelf geen enkele uitzondering kunnen vinden. Behalve dan voor mijn ouders. Mama komt eerst ! Alhoewel: die kende ik natuurlijk ook het eerst 😉

Nu nog een mooie naam voor deze theorie. De ‘Wet op de Volgorde van Naamgeving van Stelletjes in de Dagelijkse Omgang’ lijkt me een tikkeltje aan de lange kant. Suggesties zijn welkom.

4 reacties op “218 | Wetmatigheid”

 1. Yvette en Ernst | op 27 december 2002 | om 1:02 am :

  Hoi Michal en Roel!

  Tot zaterdag!

  Met de vriendelijke groeten van Yvette en Ernst
  (effe wennen, he) 2. jan | op 27 december 2002 | om 11:09 am :

  tering! dat klopt man, en da’s toch op z’n minst typisch te noemen. ik heb nog even verder gezocht, en het fenomeen doet zich inmiddels ook voor bij ooms ende tantes. de enige uitzondering die ik tot nu toe ontdekt heb is bij m’n nichtjes.
  ik heb wel een kortere naam voor deze intrigerende toestand: ‘mannen eerst’. 3. Jodeli ! | op 30 december 2002 | om 9:39 am :

  Ja Roel, daar moet ik je weer helemaal gelijk in geven. Ik geloof dat je weer een aantal nuttige uurtjes waardeloos hebt besteed aan het uitzoeken van deze (on)zin des levens.

  Ik heb nog wel even nagedacht over een mooie naam voor deze theorie, maar ik kom niet verder dan:

  De mannen komen eerst, tenzij de vriendschap eerder met de vrouw is afgesloten- theorie
  (of is dat ook te lang?)

  p.s. komt er ook nog een leuk stukje over onze held de voetbalstatisticus? 4. roel | op 2 januari 2003 | om 5:29 pm :

  Wie bedoel je ? John Frederikstadt of Frederikstadt John ?Reageer

(c) 2008 StationTenderness