ouwe meuk in januari, 2009

734 | God, de nieuwe Uri Gellert

30 januari 2009 | roel | ik


De zendingsdrang van de relimaffia gaat zó ver dat ze ons analoog gaan spammen met een foldertje. ‘De evolutietheorie is ook maar een geloof’. Whoehahaha! Die folder gaat mij dus uitleggen hoe God – pak ‘m beet 6000 jaar geleden – fossielen heeft weten te goochelen die miljoenen jaren oud zijn? En dat ook nog eens even in minder dan een week, samen met niet alleen de aardkloot maar ook nog eens even het hele firmament daaromheen? ‘Zo, die is goed met dingen maken’, zou in dat geval mijn eerste gedachte zijn geweest. Maar – heel vreemd- de volgende 6000 jaar zwijgt de grote creator als het graf. Niet eens even tijd voor het oplossen van de mij een stuk minder gecompliceerd lijkende taken als het broeikaseffect, hongersnood, armoede of hypotheek- en andere crises. Hij keek zeker ook net even de andere kant op toen Dendermonde trilde op zijn grondvesten? Nee, hij zal volgens de gelovigen wél weer even de zondaar vergeven als die ooit berouw gaat tonen. Want daar is ie dan schijnbaar nog wel toe in staat. Pro-activiteit is helaas niet zo zijn ding.

Alle religie is ontstaan uit vrees voor het onbekende – of dat nu de dood was of natuurfenomenen waarvan men de oorsprong niet wist. Dat alles gevoed door onwetendheid. Een paar duizend jaar geleden heeft men bedacht dat het wel handig kon zijn om de onwetenden angst in te boezemen met een fantasie. Zogenaamd opgetekend in een boek met daarin verhalen die net zo geloofwaardig zijn als de eerste de beste Grimm-vertelling én die in de verste verte niet eens meer lijken op wat er ooit geschreven of gezegd is. Want dat bleek in de loop der geschiedenis toch allemaal niet zo handig uit te komen voor bijvoorbeeld de Katholieke kerk. ‘How convenient’, zo’n God met wie je kon dreigen op het moment dat je eigen machtspositie in het nauw leek te komen. Of die je kon loven op het moment dat een toevallige samenloop van omstandigheden leidde tot iets bijzonders.

Kennis is macht? Nee joh, het onthouden (of ontkennen) van kennis geeft macht. Wat sneu dat de bonte stoet aan dogma’s en doctrines die voor dat doel in het leven werden geroepen (lees verzonnen) inmiddels al lang en breed is ingehaald door de wetenschap. Bewijzen voor het bestaan van een almachtige? Nul. Niks. Noppes. Al duizenden jaren niet. En dan heel hard schreeuwen dat de evolutietheorie ook maar een verzinsel is waar je in kan geloven of niet. De onweerlegbare wetenschappelijke onderbouwing van die theorie – stapel alle bewijzen op elkaar en je zou waarschijnlijk bij die zogenaamde god tot op zijn wolk kunnen klimmen – wordt weggewoven. Hele volken slaan elkaar de hersens in, en allemaal uit naam van hem. Betekent Allah niet immers God in het Arabisch? Nou dan. Eigenlijk moet ik niet zeuren, want al die relifanaten hebben een zelfdestructief systeem geschapen dat hopelijk ooit leidt tot het verdwijnen van elke vorm van de dwaasheid die godsdienst heet. Het is alleen zo jammer dat degenen die wereldwijd aan de touwtjes trekken zich nog steeds laten leiden door deze dogma’s en doctrines. Nederland niet uitgezonderd….

Oh ja; als god de schepper zou zijn geweest… wie heeft de schepper dan geschapen?

Roll on Richard Dawkins hier en hier.

733 | Zoen

15 januari 2009 | roel | muziek

Mijn volstrekt onbekende mp3-spelert met de indrukwekkende naam ‘XCLEF HD-800’ heeft het na viereneenhalf jaar trouwe dienst nu ongeveer wel begeven. 20 gigabyte (dat was in 2004 een haast niet vol te krijgen hoeveelheid ruimte, al dacht ik daar in 2005 al weer anders over) aan muziek zwijgt in alle toonaarden. De accu laadt niet meer op, de connectors zijn vergammeld, de afstandsbediening (dat dan weer wel) doet het de halve tijd niet meer en zo kan ik nog wel 5 minuten doorgaan met het opsommen van de makkes van dit prachtig spul draagbare elektronica. Ik moet zeggen dat ik al bijna een jaar aan het uitzien was naar vervanging. Nee, geen iPod! Mijn eega is in bezit van zowel een Nano als een Shuffle. Alleen al dat afzichtelijke iTunes is al reden genoeg om niet te vallen voor de verlokkingen van Apple. En bijna 400 euri ophoesten voor een iPhone die niet kan bellen vind ik persoonlijk een tikkeltje too much. Nee, ik had mijn pijlen gericht op de Zune van Microsoft. Eén klein minpuntje in dit verhaal: Zunes zijn niet te koop in Europa. Maar u kent het verhaal van Mozes, de berg en Ebay? Precies. Met die ludieke dollarkoers van tegenwoordig is het ook nog eens een lust voor de portemonnee om te gaan winkelen aan de andere kant van de oceaan. ‘Ik leef in een roes, het licht doet pijn’ zingt Roosbeef mij toe via de fonkelnieuwe Zune 120. Hondertwintig gigabyte ligt smachtend te wachten om te worden ingenomen door mijn overigens bij lange na niet volledig gedigitaliseerde ceedeecollectie. Na wat gesynchroniseer van links naar rechts en voor naar achter zit ik nu op éénderde. Gelukkig kan er ook video op…

A propos Roosbeef: de cd van Roos Rebergen ging erin als koek. Zune lust er wel pap van. Vandaag gekocht, geript en van gesmuld. Wat een prachtig plaatje heeft dit meiske uit Duiven afgeleverd. Een voorzichtige parallel met Spinvis is te trekken – ook Roos bedient zich van op het eerste gehoor absurd aanhorende volzinnen die bij nader inzinken een prachtige dubbele bodem herbergen. ‘Ze Willen Wel Je Hond Aaien, Maar Niet Met Je Praten’, zo heet de debuutplaat. Gaat dat horen. En wel hierboven. Maar hieronder mag ook. Een voor Omroep Gelderland gemaakt portret van Roos en haar familie en hun uit de klauwen gelopen antikraakwonen in een voor de sloop genomineerde boerderij.


‘De boerderij krijgt een spuitje… zonder verdoving’

732 | Kaduuk!

14 januari 2009 | roel | media

Het vernuftige uitklapbare reageerschermdingetje is kaduuk is niet meer. Iets met WordPress 2.7 of zo. Klikte u op ‘reageer’ en d’r beurde himmel niks. Wordt aan gewerkt, een dezer dagen. Tot die tijd valt er even weinig te reageren. Have mercy..

Enfin. weg met die ajax-uitklapdingen. Sowieso een foute naam voor iets dat vroeger gewoon nog javascript heette en in het licht van de huidige ontwikkelingen bij mijn lieftallige club uit Rotterdam-Zuid al helemaal niet kies. Oh ja: u mag weer.

731 | Kerstkaart08

1 januari 2009 | roel | ik

(c) 2008 StationTenderness