ouwe meuk in augustus, 2006

631 | Poofter ey ?

23 augustus 2006 | roel | media

Britse comedies zijn doorgaans al niet bepaald de slechtste, maar met de vier-dvdbox van ‘League of Gentlemen’ haal je de creme de la creme van de humor in huis. Het reilen en zeilen van een geïsoleerd Brits dorpje, vormgegeven door slechts 4 hoofdrolspelers die op een fantastische manier alle rollen vertolken. Wat fijn dat ik u dankzij de vrinden van Youtube een klein stukje kan laten zien van de ‘local shop’, een winkel bestierd door Broer en Zus (met her en der wat losse steekjes). Volslagen xenofoob, in die zin dat alles wat van buiten hun dorp komt als bedreigend wordt gezien. Kostelijke televisie.

630 | Geldkloppers

8 augustus 2006 | roel | muziek

’t Werd zaterdag op weg naar Scheveningen even terloops geroepen door medereizigers A. en J. ‘Oh ja, The Cult op 13 september in Tivoli’. Ik, besmuikt lachend, verkeerde in de veronderstelling dat de heren me in de maling namen. Was het immers niet ondergetekende die kaartjes kocht voor The Cult in Londen omdat hij dacht de NL concerten van juli te gaan missen vanwege zijn vakantie ? En was het niet ook ondergetekende die alsnog naar 013 bleek te kunnen omdat die concerten een weekje opschoven ? Een stukje leedvermaak om een reisje naar Londen dat achteraf niet noodzakelijk bleek zou dan niet vreemd zijn. Daarbij, Ian Astbury en de zijnen waren koud weg uit NL en ze hebben niet echt de gewoonte om de deuren hier plat te lopen. Thuis toch maar even www.tivoli.nl becheckt en na een driewerf hoera’s vreugdevol geconstateerd dat september inderdaad weer een leuke Cultmaand zou gaan worden. Een betere opmaat voor het concert in de inmiddels met 5500 mensen stijf uitverkochte Brixton Academy in het Londense L. zou er immers toch niet kunnen zijn ?

Nou, mocht u van de identificatienervositeit zijn gaan staan dan kunt u nu weer rustig gaan zitten lieve lezer. Want die opmaat komt er dus ook helemaal niet. Het zou flauw zijn om The Cult te gaan betichten van een onzorgvuldige tourplanning en valse blijmakerij. Ik wijs mijn vinger vonkschietend naar de prutsers van Mojo. Het geteisem aldaar had het lef om voor een nog niet bevestigd concert de voorverkoopluiken wagenwijd open te gooien. Om vervolgens binnen 48 uur honderden liefhebbers te moeten teleurstellen met de annulering. ‘Wegens verplichtingen elders’, zo luidt de lezing. ‘Wegens de nalatigheid van de loeders van Mojo’, roep ik dan heel hard terug. Hadden ze even 2 dagen gewacht vooraleer de vvk te starten, dan was het hele feest al afgeblazen voordat we er van geweten hadden. En had niemand met een kater gezeten. Maar nee hoor. Het mooiste komt nog; de kaarten worden natuurlijk terugbetaald maar naar de servicekosten kan ik waarschijnlijk fluiten. Da’s nog eens makkelijk geld verdienen. Mocht Ticketservice dat lef hebben, dan kan Mojo een factuurtje van me verwachten. Voor 4 euro. Ik zal ze krijgen.

629 | Wind & zeilen

7 augustus 2006 | roel | marillion en fish

Wat krijg je als je in de luwte van het eerder in die contreien gehouden Parkpop een gratis popfestival organiseert op het Zuiderstrand in Scheveningen ? Nou, allereerst een kleine zoektocht naar de exacte locatie (bewegwijzering viel kennelijk niet in het sponsorbudget), een onnoemelijke berg zand, veel (en ook frisse) wind, een ondergaande zon die op het allerlaatste moment besluit niet zo mooi onder te gaan als ik had gewild en een karrenvracht aan laveloos dronken Hagenezen. Maar bovenal leverde de tocht naar Scheveningen een prettig maal op aan de plaatselijke Boulevard, gevolgd door een optreden van Fish.

In hevige mate gehinderd door een beroerd geluid en dito monitormixer sloegen Fish cs. zich kranig door de fijne set heen. Prettig, want het was wederom Misplaced Childhood dat we kregen voorgeschoteld. Na 3 x eerder te hebben geroepen dat ‘dit toch wel eens echt de laatste x zou kunnen zijn geweest’, onthield ik me zaterdag wijselijk van dit commentaar. Dikke kans dat Fish eerdaags het oosten van het land weer aan gaat doen en net zo’n dikke kans dat Misplaced dan weer te berde wordt gebracht. Niks mis mee, trouwens. Fish kreeg een timeslot van anderhalf uur en met een lichte vertraging werd dat prettig ingevuld. De response van de naar schatting 3000 mensen was alleraardigst, zeker voor een openluchtgebeuren.

Tegen de tijd dat Fish begon was het gedeelte met een te hoog alcoholpromillage schijnbaar al dermate beneveld dat daar geen overlast meer van te verwachten was. Maar de geluidsmannen achter de knoppen waren goede vervangers als het gaat om het veroozaken van overlast. Het geluid was van een onovertroffen beroerdheid en Fish leek daar zelf ook bijzonder door ontstemd (zowel letterlijk als figuurlijk). De monitormixman kreeg een dikke middelvinger dus die zal niet de leukste avond van zijn leven hebben gehad.

Al met al was het zeker niet het beste concert van Fish, maar de unieke setting maakte het bezoek toch zeker de moeite waard. Zo schoof er tijdens Blind Curve er een oceaanschip achter het podium langs. Dat kan een prachtig toeval zijn of de organisatie leed aan Pink Floydesque grootheidswaanzin. Ik gok op het eerste.

Innocent Party
Long Cold Day
Credo
Misplaced Childhood (compleet)
Incommunicado
Market Square Heroes

(c) 2008 StationTenderness