ouwe meuk in mei, 2006

622 | Change of plans

17 mei 2006 | roel | ik

Even een update aangaande ’t vorig berichtje. U voelt ‘m al: mijn vrouw heeft na grondig beraad besloten om toch maar niet mee te gaan. Vliegangst is het toverwoord en da’s heel geen katte(n)pis, ook al is het maar een uurtje vliegen. Geeft niks. Alleen al de initiële intentie om mee te gaan was lovenswaardig. De andere reisgenoot die wel oren had naar een tripje richting het Londense plaatsje L. was Ernst. Maar die gaat medio september verhuizen én heeft kaartjes voor The Cult in 013. Twee hele goede redenen om toch maar niet mee te gaan. Geeft niks. Gelukkig is er dan altijd nog Briljantje. Heeft helegaar niks met The Cult, maar des te meer met de Brixton Academy. Op de vraag of ie wellicht zin had in wéér een tripje naar het Verenigd Koninkrijk hoefde hij dan ook niet bijster lang na te denken. Ik kan u melden dat twee tickets voor onderhavige band in onderhavige zaal zijn besteld. Qua vlucht en onderkomen moet er nog wat geregeld worden. Maar dat ging 2 jaar geleden (u weet nog wel, 2 avondjes Marillion in de Astoria in hetzelfde Londen) ook van een leien dakje, dus alle vertrouwen dat dat goed komt.

621 | Mozeskriebel

12 mei 2006 | roel | muziek

‘Als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes’. Zie Mozes als The Cult en zie mijzelve als de berg, dan begrijpt u waar het ongeveer over gaat. Het kan toch zeker niet zo zijn dat ik mijn grote jeugdliefde aan de neus voorbij zie trekken als ik met mijn luie donder ergens op een Franse camping vertoef ? Nou dan. Brixton Academy, leg de lopert maar vast uit. 22 september 2006 in het immer aantrekkelijke Londen. Mijn vrouw overweegt mee te gaan, dat kun je toch niet voor je halen ? Is gewoon bereid om haar vliegangst terzijde te schuiven, de schat. Of zoals Ian Astbury 21 jaar geleden zo toepasselijk al voorzag: ‘ Love… obviously..’.

620 | Parade

12 mei 2006 | roel | cabaret

Kommil Foo hoort hedentendage tot de Groten. Als je voor ’t eerst in de Grote Zaal van het Theater aan de Parade (de echte Bosschenaar vervangt die gedrochtelijke naam gewoon door ‘het Casino’) mag staan en niet meer voor die schamele 190 stoeltjes van het Koningstheater hoeft te spelen, nou dan ben je gearriveerd. En met hun voorstelling Spaak! verdienen ze dat dubbel en dwars. Hoe je Kommil Foo moet typeren ? Da’s lastig. ’t Is niet hard, niet beledigend, zeer muzikaal, bijkans toneel, maar ook gewoon cabaret in zijn zuiverste vorm. De na afloop gescoorde DVD/CD-combo van dezelfde voorstelling onderstreept dat. Met ‘Laf Hart’ schreven de gebroeders Walschaerts en passent een van de mooiste kleinkunstliederen ooit. Gaat dat zien, nu het nog kan.

Die schitterende rode foto hieronder, komt u die nog vagelijk bekend voor ? Nou, dat kan. Zoek in mijn fotopagina’s maar even naar Fish in Tivoli 2005 en dan komt u een aardig eind. Wat die foto zo plompverloren moet in het boekje dat bij de nieuwste Fish-livecd ‘Return to Childhood’ zit ? Welnu, de legendarische illustrator Mark Wilkinson heeft woord gehouden en het boekje volgeplempt met foto’s van mij ! Wat je met een antieke 3 megapiksel-camera al niet voor malkander krijgt. Een paar maanden terug kreeg ik een mailtje van de man die verantwoordelijk is voor al die prachtige Marillion- en Fishhoezen, ‘of ie wat fotootjes mocht gebruiken’. ‘Ach’, dacht ik, ‘doe ik die man ook eens een plezier’. Met je naam tussen 12000 Marillionfans is al leuk, maar een zelfgekiekt fotootje is natuurlijk andere koek. En als dan blijkt dat de goede man op elk van de 20 pagina’s wel een foto van me heeft gebruikt, tja, dan is het feest compleet !


Hoe kun je de op zich treurige dag dat Ajax in Rotterdam de beker wegkaapt toch nog ten goede keren ? Laat een iets te forse Schotse zanger het in diezelfde stad gelegen Nighttown bespelen en je weet dat het goed komt. Dat Fish aan het begin van zijn toegiftenserie de sportiviteit heeft om een door de Nighttowncrew beschikbaar gesteld Feyenoordshirt aan te trekken (‘aan te wurmen’ is gezien de pasvorm van het tricot wellicht een betere frase) maakt het helemaal af. Voeg er de állerlaatste integrale liveuitvoering van Misplaced Childhood aan toe, evenals een handvol fantastische solo-songs en ’t zo somber begonnen avondje Rotterdam komt toch nog op zijn pootjes terecht.

Voor de setlist verwijs ik naar de setlist van de Lucky, met uitzondering van Lucky. Woehaha ! Kostelijk, al zeg ik het zelf. Oh ja, had ik al gezegd dat Raingods Dancing uit aan het groeien is tot mijn favoriete Fish track ever ? En dat Long Cold Day elke keer geweldiger wordt ? Nee ? Bij deze. Had ik ook al gezegd dat bij de livedubbelcd ‘Return to Childhood’, die vorig jaar in 013 is opgenomen, een 20-pagina tellend boekje zit (althans, hoort te zitten en bij niet aantreffen extragratis af te halen is bij de mersjandiese) waarin ENKELT & ALLEEN foto’s staan die ondergetekende heeft gemaakt ? Nee ? Oh, dan ben ik dat zeker vergeten…

Foto’s van Nighttown zijn alhier te bezien…

(c) 2008 StationTenderness