ouwe meuk in april, 2006

616 | Emme !

29 april 2006 | roel | ik

U dacht dat Koninginnedag was verzet naar de 29e omdat heure Majesteit dat beter uitkwam ? Welnee, natuurlijk niet. Op die dag om 10:07 in de ochtend zou ergens in Tilburg namelijk een prinsesje worden geboren. Luisterend (tenminste, over een paar jaar is dat toch wel de bedoeling) naar de welhaast koninklijke naam ‘Emme’. Dat haar moeder mijn zus is maakt mij meteen tot ‘oom Roel’. Ik had nog niet zoveel titels: verder dan huzaar 1e klas, bachelor (qua HBO) en Boschloog ben ik niet gekomen. Oom. Klinkt wat ouwelijk, maar hij is heerlijk om te hebben !

615 | Ruhrgebiet

28 april 2006 | roel | cabaret

Wat is dat toch met Alkemade en Bloemen ? Los van elkaar hebben de heren weinig moeite met het vinden van hun weg. U wist niet wie John de Mol speelde in het cabaret van Jack Spijkerman afgelopen zaterdag ? Wel, Roel Bloemen dus. En wie is dat kale heerschap in Shouf Shouf – de Serie ? Leo Alkemade natuurlijk ! Inmiddels voorzien van een net zo verrassende als weelderige haardos, maar dat terzijde.

Naast elkander in het Koningstheater is het ineens hele andere koek. Hun 3e programma ’13-0-zeven’ is misschien wat minder uitbundig dan de eerste 2 shows en het in cabaretland in zwang zijnde stijlelement ‘irritant-lang-doorgevoerde-herhalingen’ moge dan ook zijn doorgedrongen tot het oevre van A&B, da’s nog geen reden om ze voor een slechts halfgevuld theater te laten spelen. Kom op Den Bosch, weet dit duo eens op hun werkelijke waarde te schatten ! Vorige keer was het ook al kommer ende kwel qua publieke belangstelling, nota bene tijdens een dvd-opnameavond. Dit keer was het dus niet veel beter.

Waarom trekt een draak als Marc Van de Veerdonk volle zalen (en ‘how the hell’ is het mogelijk dat anno eenentwintigste eeuw iemand nog kan lachen om Tineke Schouten) terwijl dit Brabantse duo tegen de bierkaai blijft vechten met briljante vondsten als de ‘microfoon met teveel draad’,’Ruhrgebiet’ of ‘de spastische vrouw die een ander heeft’ ? God mag het weten. Alkemade en Bloemen verdienen zoveel beter.

Gezien: 27 april 2006 Koningstheater Den Bosch – Alkemade en Bloemen 13-0-Zeven

614 | Superslippers

26 april 2006 | roel | marillion en fish

Eind vorig jaar maakte melancholie zich van mij meester toen ik in Tivoli toch heilig in de veronderstelling was de allerlaatste live-opvoering van Misplaced Childhood te hebben meegemaakt. Niets is echter minder waar, lieve lezert, want een succeskoe moet natuurlijk tot de laatste drup worden leeggemolken. Zo stond Fish gisteren op zijn 48e verjaardag in het legendarische Rijssen, gelegen onder de rook van Almelo en zo. Het etablissement heette heel toepasselijk ‘Lucky & Co.’ (althans, toepasselijk voor degene die ietwat thuis is in het oevre van de Schot) en was van een verrassend gezellig karakter en zeer goed gevuld.

Ene Anne-Marie Helder trapte af met heur akoestieke gitaar en deed dat niet onverdienstelijk. Dat het aan het eind minder boeiend was lag voornamelijk aan de monotonie van haar materiaal. Haar stem was er immers 1 uit duizenden. Samenvattend: ik heb beroerdere openingsacts gezien. Na een minieme onderbreking donderde Fish met een oorverdovende eerste set door het normaliter zo rustige Rijssen. De geluidsman oefent zijn vak schijnbaar al wat jaartjes uit en heeft daardoor last van wat doofheid ? Ik vond het overigens niet zo heel erg, ik hou immers wel van een bak lawaai. De set was identiek aan die van de eerste tournee van eind vorig jaar. Met een fantastische Raingods Dancing (hulde aan Tony Turrell, die schijnbaar ineens ook kan zingen?). Long Cold Day (toch hét waarom-vond-ik-daar-vroeger-nooit-zoveel-aan-en-nu-wel-liedje vorig jaar) hakte er weer prettig in. En met Innocent Party en Credo kende deze eerste set weliswaar geen verrassingen maar wel een zeer dikke voldoende. Set 2 was Misplaced Childhood en dat staat al 20 jaar als een huis, dus ook dit keer. Opvallende rol voor de nieuwe drummert (ik ben zijn naam even kwijt) die een en ander toch iets frivoler opvulde met tikjes en takjes dan die vorige drummert (ook zijn naam is me helaas ontschoten). Qua toegiften werden we in eerste instantie alleen getrakteerd op Incommunicado en Market Square Heroes maar na enig aandringen van onze kant kwam ook Fugazi nog langs. Tot zover liepen de sets van najaar ’05 en voorjaar ’06 parallel. Icing on the cake was ‘Lucky’.

Dat het op de terugreis nog gezellig werd met een klassieke uitwijding over vleug, heug & meug zal u waarschijnlijk de spreekwoordelijke worst zijn. Waarvan akte.

Setlist:

Big Wedge
Moving Target
Brother 52
Raingods Dancing
Wake Up Call (Make It Happen)
Innocent Party
A Long Cold Day
Credo

Intermezzo: La Gazza Ladra (Rossini)

Misplaced Childhood:
i) Pseudo Silk Kimono
ii) Kayleigh
iii) Lavender
iv) Bitter Suite
v) Heart of Lothian
vi) Waterhole (Espresso Bongo)
vii) Lords of the Backstage
ix) Childhood’s End
x) White feather

Encore I:
Incommuncado
Market Square Heroes

Encore II:
Fugazi

Encore III:
Lucky

Foto’s zijn alhier te bezien

613 | Van de tijd

20 april 2006 | roel | spinvis

Het verhaal van de tijd, van komen en van gaan. Na 36 weken onafgebroken in mijn Verrukkelijste Vijftien te hebben vertoefd is het nu dan voorbij voor ‘Aan de oevers van de tijd’. Spinvis’ magnum opus hield het in totaal meer dan een jaar uit en legde in het voorbijgaan de lat erg hoog voor alles wat nog komen gaat aan hitlijstfähig materiaal. De straatlengte voorsprong in de V15 Allertijden zegt genoeg.

612 | 2k

11 april 2006 | roel | marillion en fish

’t Gaat crescendo met de kaartverkoop voor het Marillionweekend van februari 2007 in Port Zélande. Al 2000 idioten van diverse internationaal pluimage (immers nu al 27 verschillende nationaliteiten) hebben minimaal 170 Britse pondjes over – dat is in begrijpelijker Nederlands toch zo’n dikke 240 euri – om drie dagen lang naar hun favoriete bandje te mogen kijken. En dan zijn er nóg mensen die dat raar vinden… Begrijpt u dat ?

(c) 2008 StationTenderness