ouwe meuk in januari, 2006

599 | Hehe

31 januari 2006 | roel | muziek

Raar ? ‘De voorverkoop start op 4 februari’, zegt Ticketservice. Hoe kan het dan dat ik inmiddels een kaartje voor The Tragically Hip heb kunnen bestellen via diezelfde Ticketservice ? Enfin, een kniesoor die erom maalt. Ik ben allang zeer verheugd dat de heren na dik 3,5 jaar weer eens naar NL komen. 11 juli in Paradiso. VVK is dus al begonnen, dus wilt u niet achter het net vissen wees er dan snel bij.

598 | Nosstalgie

29 januari 2006 | roel | spinvis

Voor ’t eerst in krap 20 jaar weer eens terug in het Osse uitgaansleven en je loopt prompt tegen oud-klasgenoten aan. Dito jaartjes ouder maar nog steeds herkenbaar genoeg om zonder haperingen hun naam te noemen tijdens het handschudden. De Brasserie van de Groene Engel bleek aldus een broedplaats voor nostalgie en daardoor welhaast een natuurlijke omgeving voor de muziek van Spinvis.

Vergeleken met het 013 optreden van krap een maand geleden was het een verademing om tussen het Osse publiek te staan. Stil op het moment dat het stil moet zijn en enthousiast wanneer het gepast is. De zaal was weliswaar niet helemaal vol, maar voor een poppodium met een louter regionale functie was de belangstelling heel aardig. De volumeknop had in vergelijking met Tilburg een forse zwiep naar rechts gekregen en dat was een behoorlijke vooruitgang. Het 8-koppige gezelschap pastte ternauwernood op het Engelse podium, want een volumineus instrument als een vibrafoon is het schipperen met de ruimte. Niét krapjes was de setlist die voor deze avond in elkaar was gesleuteld. We werden op 2 extra nummers getrakteerd, waarbij Een nagemaakte gek een hele prettige makeover had gekregen (vooral dankzij de vocalen van Saartje) en Astronaut weer eens werd gespeeld. Dit laatste nummer werd opzienbarend genoeg een van de hoogtepunten. Opzienbarend, omdat Erik de Jong nu niet echt ’s werelds beste zanger is en dit liedje alleen met pianobegeleiding werd gedaan.

Adembenemend werd het met Aan de oevers van de tijd, Flamingo en Bagagedrager. Ach, eigenlijk was het bijna 2 uur genieten geblazen. De man is gewoon geniaal. Ik blijf dat zeggen tot het u tot híer komt (daarbij een gebaar makend met een horizontaal gehouden hand boven het hoofd).

De tuinen van Mexico
Ronnie gaat naar huis
Kindje van God
Ik wil alleen maar zwemmen
Een nagemaakte gek
Voor ik vergeet
De zevende nacht
Smalfilm
Dagen van gras, dagen van stro
Flamingo
Bijt mijn tong af
Het voordeel van video
Aan de oevers van de tijd
Explicateur / In staat van narcose
Kom in de cockpit
Bagagedrager
Limonadeglazen wodka
Astronaut (piano)

Foto’s alhier te bezien.

597 | Breed

27 januari 2006 | roel | spinvis

Er was eens een tijd, nog niet zo heel lang geleden, dat je een kapitaaltje neertelde voor een aan alle kanten rammelende vhs-cassette met daarop een zogenaamde ‘audience recording’ van een van je favoriete artiesten. Om vervolgens dergelijke bootlegvideo’s nauwelijks een blik waardig te gunnen vanwege de allerbelabberdste kwaliteit ervan. Honderden guldens aan videoband hebben deze lotsbestemming gekregen en staan momenteel weg te kwijnen op de vhs-afdeling op zolder. Onder het motto ‘ik moet ze ooit nog eens op dvd zetten’. Verder dan Marillion in Vredenburg ’89 en een tape van Fish ben ik in drie jaar tijd niet gekomen…

Voor opnames van concerten in deze 21e eeuw hoef je je niet meer af te laten zetten door bootleggers. Tegenwoordig gaat dat allemaal een stuk goedkoper, beter en vooral gemakkelijker. Je surft naar www.fabchannel.com, klikt op Spinvis en voila, je bent getuige van een integrale registratie van het concert dat SpiV afgelopen zaterdag gaf in Paradiso. Inclusief Simon Vinkenoog. Inclusief Hans Dagelet. Én inclusief Saartje met heur cello. U kunt tegenwoordig zelfs rechtstreeks naar uw favorietje liedje. Mijn tips: Ronnie gaat naar huis, Aan de oevers van de tijd en Flamingo. Ach, weet u wat: laat u betoveren door de genialiteit van Erik de Jong en zijn gezelschap en zit gewoon het hele een-uur-en-drie-kwartier durende gebeuren uit. Heb ik zojuist ook gedaan. Een prettige opmaat voor het optreden overmorgen in de Groene Engel te Oss (of all places).

Voor de techneuten onder u: ‘vroegâh’ streamde Fabchannel nog gewoon in wmv-formaat, een zeer gemakkelijk te downloaden filetype. Het Paradiso-optreden van 2003 was dan ook zó gedownload en inmiddels op mijn eigen DVD-bootleg te bewonderen (er is slechts 1 exemplaar van, helaas. Voor eigen gebruik, da’s niet strafbaar). Maar tegenwoordig sjaakt Paradiso haar optredens eerst door de shockwavemolen om ze vervolgens online te gooien. Dat dat het downloaden in ernstige mate verhindert moge duidelijk zijn. Maar niet getreurd, er zijn nog altijd screen recorders te vinden op het net. Binnenkort dus ook dit optreden op mijn eigen 2e one-of-a-kind onofficiële Spinvis-bootleg.

596 | Luchtig

25 januari 2006 | roel | ik

De geur van een hagelnieuwe auto, waar komt die vandaag ? Is het het odeur van de nog smetteloze bekleding ? Van het nog ongeschonden dashboard ? Tectyl ? Ik weet het niet. Ik denk dat er helemaal niet zoiets bestaat als ‘de geur van een nieuwe auto’. Ik vermoed dat de autodealers heimelijk beschikken over spuitbussen waarin een universeel soort luchtje is gestopt dat de mensch associeert met nieuw en met auto’s. En dat ze die rijkelijk leegspuiten in elke vers langs de toonbank rollende bolide.

Ik persoonlijk kan er niet zo goed tegen, tegen die lucht. Eerst maar eens uitvissen hoe die ramen opengaan, dus…

595 | Loon naar werken

24 januari 2006 | roel | marillion en fish

Al een paar jaar zeul ik mijn antieke Sony DSC-S75 van hot naar her, concertzaal in en concertzaal uit. Een magere 3 megapixel in een iets te forse behuizing, maar voor de fotopagina’s die hier te bewonderen zijn voldoet het apparaat nog uitstekend. Dat niet alleen de ‘gewone’ lezert ze af en toe op waarde schat bleek vanavond, toen ene Mark Wilkinson mij een mailtje stuurde. Kenners roepen meteen ‘oh!’, want herkennen in deze naam de illustrator die de legendarische hoestekening van Marillion’s Misplaced Childhood maakte.

De goede man is bezig met de digipackhoes van de binnenkort uit te brengen live-dubbelaar van de Return to Childhood tour van Fish. Drie keer raden wiens foto’s hij daarvoor wil gaan gebruiken en aldus ook in ruil de credits krijgt op het hoesje ? Juist…

(c) 2008 StationTenderness