ouwe meuk in juni, 2005

350.000 mensen van divers pluimage genoten gisteren in het Haagse Zuiderpark van veel muziek en dito zonneschijn. Leuk dat er nog meer bandjes waren, maar het draaide natuurlijk allemaal om Fish. In ieder geval voor een klein gedeelte van die enorme menigte.

Gabriel Rios was aardig; zijn muziek is ook niet geschikt voor een ander weertype dan dat van gisteren..

Killing Joke is in de loop der jaren tot een parodie op zichzelf verworden, waarbij Jaz Coleman met beschilderd gezicht (ik ken iemand die dat dik 20 jaar voor ’t laatst deed) als een verlopen Rammstein-kloon de mensen stond toe te zwaaien. Geen Love Like Blood, waar volgens mij toch iedereen wel op stond te wachten. Within Temptation moet het gebrek aan muzikale variatie compenseren middels een extravagante podiumaankleding. Het spookslot van de Efteling is er niks bij. Mevrouw Den Adel was voor de verandering eens niet gehuld in haar vertrouwde soepjurk maar in een mini-uitvoering daarvan. Ons lumineuze idee om ‘Within Temptation Trouwjurken Met Tourdata Op De Rug’ in de markt te zetten bleek dus al bij voorbaat een kansloze missie. Van De Dijk hebben we alleen de toegift meegepikt maar voor zover we het verwaaide geluid konden waarnemen klonk ’t zoals het hoorde: goed. Afsluiter Elvis Costello en zijn Imposters zetten een aardige set neer die de aandacht niet over de gehele linie kon vasthouden maar met name naar het einde toe toch nog voor een ruime voldoende zorgde. Topper was natuurlijk de toegift ‘I want you’, waarbij het zelfs even stil werd in het Zuiderpark.

Bleef er nog 1 over: Fish ! Muzikaal vielen er nogal wat steken en ook op P.A.-technisch vlak was het af en toe behelpen. Maar who cares. Met een setlist om de vingers bij af te likken zien we dat soort randzaken maar al te graag door de vingers :-). Het was overigens meer een ‘Marillion-revisited’ optreden; alleen de eerste drie nummers waren ’s mans eigen solowerk. Leuke opmaat voor een enorme verrassing: kant A van Misplaced Childhood ! 20 jaar na dato klinkt het album nog steeds fris en bij de tijd. Zelfs wanneer omwille van de vocale beperkingen de toonhoogte naar beneden is bijgesteld..

Nauwelijks bijgekomen van dit meesterwerk kregen we Fugazi om de oren. De afgelopen 10 jaar incidenteel in flarden gespeeld als onderdeel van een medley, maar gisteren dus weer eens volledig. Technisch rammelend, maar wát een power. Incommunicado sloot daar naadloos op aan en met Market Square Heroes als toegift was de koek op. Hulde ! Enige gemis was het gelul van Fish, dat gisteren totaal afwezig was. Maar met een strakke slottijd en een podiumtijd van 50 minuten is het maar goed dat hij zich beperkte tot muziek.

Setlist:

Big Wedge
Moving Targets
Credo
Misplaced Childhood (side A)
Fugazi
Incommunicado
toegift:
Market Square Heroes

(foto’s alhier te bezien)

542 | Opmaat

24 juni 2005 | roel | marillion en fish

’t Was hier al een tijdje stil rondom Fish. Het overdonderend aanbod aan Marillionconcerten in 2004 was hier debet aan. Maar met het nakende Parkpopoptreden en de binnenkomst van een bulk aan nieuwe DVD’s en cd’s is de knop weer even helemaal om. ’s Mans stem is al jaren ‘sub-optimaal’ maar dat wordt dan weer gecompenseerd door een prettige podiumpresentatie en dito muzikale omlijsting. Qua vocalen had ik dus weinig hoge verwachtingen ten aanzien van het nieuwe spul.

De dubbelcd Scattering Crows, opgenomen in Bradford, is meteen een geweldige meevaller. Niet echt onder de indruk van de kwaliteit van de live-registraties door de jaren heen (het officiële materiaal klonk vaak als een bootleg) had ik enige reserves toen ik de schijf in de spelert stopte. Maar wat schetste mijn verbazing: het blijkt een verbazingwekkend goed geproduceerd werkje te zijn geworden. Her en der komen de vocale onvolkomenheden bovendrijven, maar dat stoort (inmiddels) niet meer. Een dampende Innocent Party, Plague of Ghosts en de medley met MSH / Lucky vormen de hoogtepunten. Vanavond de dvd maar eens gaan bezien. Al met al vormt dit materiaal een prima opmaat voor Parkpop. 17:15 uur. Ik zie u daar !

541 | Van gebeden en verhoren

22 juni 2005 | roel | ik

Repte (niet ‘rapte’, mind you !) ik hier nog over het tragische verwijderen van de peppadew uit het dorpssupermarktassortiment, deze week werden mijn gebeden verhoord en was het verloren gewaande winkelrekvak weer herschapen én hervuld. Geen idee hoe permanent deze terugkomst is, dus ik heb meteen maar een voorraadje aangelegd. En dan ook goed: afvullen met roomkaas en dan in een badje van olie bewaren. Is er een overtreffende trap voor het woord ‘goddelijk”‘ ?

540 | Octavia

18 juni 2005 | roel | muziek

2 weken in het Griekse vertoeven heeft naast de vanzelfsprekende vakantievoordelen ook wat nadelen. Zo ontdek je pas bij thuiskomst dat je favoriete bandje van dik 20 jaar geleden een wederopstandig beleefd van heb-ik-u-daar en zelfs naar de Melkweg komt in juli. Jammer dat dat concert alleen binnen 1 dag was uitverkocht en ik niet op de hoogte was van de start van de vvk. Geen Madness dus.

Gelukkig was Briljantje zo attent om me even te wijzen op een nieuwe ‘An evening with Dream Theater‘ in de HMH in oktober. Samen met het aanstaande arriveren van de prachtige nieuwe plaat van deze band (Octavarium is een regelrechte opluchting na de toch ietwat matige vorige langspelert) én het bestellen van de 3 nieuwe Fish-dvd’s en cd’s verzacht dat de Madness-kater een beetje. Ik hoop overigens nog een beetje op een verplaatsing van het optreden van de Melkweg naar een iets grotere locatie. Kan iemand mij dan even mailen ? Stel je voor dat ik daar dan ook weer langsgrijp…

539 | Sissi

15 juni 2005 | roel | ik

Terug van 2 weken Corfu. 14 jaar na dato weer naar het eiland van olijven, cypressen, Pantrokrator en Paleokastritsa. All inclusive, dat ook nog eens. In het prachtige Aqualand Village. Wat een genot.

(c) 2008 StationTenderness