ouwe meuk in mei, 2005

538 | Gemis

24 mei 2005 | roel | ik

In januari attendeerde ik u al op de fabuleus lekkere peppadew. Afgevuld met roomkaas verkrijgbaar bij uw lokale kaasboer en sinds kort zelfs her en der opduikend in de beter gesorteerde supermarkt. Daarbij aangetekend dat je voor 3 en een halve euri 6 peppadewtjes krijgt die verzopen zijn in een olie van matig komaf en karig zijn gevuld met kaas danwel tonijnsalade. In de regel te vinden in de buurt van de kaas- annex vleesafdeling, in de vitrine met amuses / hors d’oevres / paté’s en parmezaantjes. Ernstig af te raden vanwege de meer dan matigheid; voortaan gewoon hopla naar uw kaasspecialist.

Maar wat schetste mijn verbazing een paar weken geleden ? Ons dorp was al in extase door de opening van de allereerste supermarkt, maar de pret werd nog groter toen bleek dat deze Plus de originele glazen potjes boordevol overheerlijke Peppadews gewoon in de schappen had staan !!! Nog niet eerder vertoond, lieve lezers. En had ik mijn begeerte nu maar niet bedwongen en gewoon het hele rek leeggekocht. In plaats daarvan nam ik 1 pot mee. Die was dus ook in 1 avond op. Opgewonden terug naar de Plus, maar u voelt ‘m waarschijnlijk wel aankomen: weg Peppadew. Uitverkocht. Het Ikea-syndroom: alles is op voorraad, behalve net dat ene ding waar je speciaal 45 kilometer voor hebt gereden.

De weken erna staarde ik tevergeefs naar een leeg vak waarvan alleen het schapkaartje deed herinneren aan het genot dat daar ooit stond. Vanavond werd echter ineens alles anders. Het kaartje was weg, de schapruimte was niet meer leeg. Pickles stonden er. Pickles nota bene. Geen Peppadew meer. Het Vakkenvullertje dat zich in de directe nabijheid ophield kon mij desgevraagd ook niet geruststellen. ‘Geen idee ! Peppedoe ?’. Morgen gaat er een mailtje naar de allerhoogste Plusbaas in het land. We gaan de barricaden op. Bloed, zweet en peppadew ! Terug die dingen !

537 | Kriebel ?

16 mei 2005 | roel | muziek

Meestal kriebelt het op Pinkstermaandag. Als ik naar de tv-beelden (of de prachtige breedbandstreams van 3voor12) kijk, had ik voorheen altijd het gevoel ‘damn… waarom ben ik er niet meer bij ?’. Dit jaar ontbrak dat gevoel totaal. De omstandigheden waren ideaal: redelijk weertje, lekker rustig (alhoewel ik het op de beelden nog redelijk vol vond lijken) en her en der wat leuke muziek. Maar op een of andere manier pakte het me niet. Dat ik Faithless wederom een van de leukste optredens vond geven is veelzeggend. Deze band mocht voor de ontelbaarste keer de draf- en renbaan betreden en deed haar kunstje naar verwachting. Sinds 1997 geen nieuws onder de zon, qua Maxi Jazz en Sister Bliss. De grijze duiven van de Earring leken een parodie op zichzelf, van Kaiser Chiefs werd deze jongen niet vrolijk en ook Bloc Party mag wel eens op muziekles. Om tegenwoordig een hype te zijn hoef je in ieder geval niet veel in huis te hebben, da’s dan wel weer een opsteker. En wat Kane en Di-Rect (schrijf ik het zo goed?) op Neerlands oudste festival moesten is me nog steeds niet duidelijk. Ik zag Wibi nog even op een vleugel rammelen. Leuk voor Wibi, kan ie ook zeggen dat ie op Pinkpop heeft gestaan.

Wat me nog het meest tegen de borst stuitte vandaag waren de zelfingenomen cynici van 3voor12. Het journaille dat de bandjes recenseert hobbelt schijnbaar met een enorme bak tegenzin 3 dagen door de Landgraafse blubber, want de wijze waarop ze (vaak ongefundeerd) 90 % van de acts met een onvoldoende belonen doet toch vermoeden dat ze tegen hun wil in zijn uitgezonden door de VPRO en liever met vrouw en kind op de woonboulevard hadden rondgehangen. Zo kreeg Beth Hart een 1. Een 1 ? Dat vrouwke maakt tenminste nog muziek ! Weliswaar met een strot van hier tot gunder die af en toe door haar overdadige tremolo wat weg had van een schaap, maar dat mag de pret niet drukken. Ze maakt tenminste Liedjes. En dat kun je van Sick of it all niet zeggen. Maar goed, nu lijk ik zelf wel zo’n journalist 🙂 Gelukkig kwam het niet-uit-te-leggen Pinkpopgevoel af en toe even opzetten. Bij Saybia. The Frames. The Presidents of the United States of America. Openingsact nota bene, maar meteen de leukste band van de maandag. Ik zag ze lichtjaren terug al eens op de Pinkpopbühne en het was een feest der herkenning. Al met al geen spijt dat ik wéér niet ben geweest. Rustig wachten op de dag dat ’t allemaal goed gaat komen. Mijn dochter van 3 en een beetje riep al ‘Papa gaan wij daar ook naar toe ?’. Mijn zoon van nog-geen-twee kickte op elke gitaar. ‘Papa ook taar ?’. Ja, papa heeft ook nog ergens een gitaar. Komt wel goed met die kids van mij. Over een paar jaar móet ik weer naar Landgraaf 🙂

536 | Laagland

13 mei 2005 | roel | muziek

Waar Pinkpop schijnbaar te lijden heeft van het feit dat hofleverancier Rock Am Ring dit jaar niet in het Pinksterweekeinde wordt gehouden, daar maakt Lowlands gezellig ‘gebruik’ van Pukkelpop in België. Leg beide programma’s naast elkaar en je moet goed zoeken naar verschillen. Boeit niet, overigens. Want de Pixies komen naar Lowlands. Nu ga ik toch ineens heel hard nadenken over een bezoek aan het Biddinghuizense plaatsje B. in augustus !

535 | Boerderij

9 mei 2005 | roel | marillion en fish

Hardnekkig geruchten. Daar hou ik wel van. Hoe hardnekkiger het gerucht, hoe groter de kans dat de waarheid achter het gerucht inderdaad de waarheid blijkt. Marillion speelt op 2 juli op Bospop en dan ligt het natuurlijk voor de hand dat de heren het avondje ervoor zinvol invullen. In de Boerderij in Zoetermeer dus. Zo gaat althans het hardnekkige gerucht. En u weet hoe dat gaat met hardnekkige geruchten…

Naschrift: ons aller Lucy (management Marillion) heeft met klem ontkend dat er sprake is van een Zoetermeers optreden. Enfin. We zien het wel.

534 | Gedoemd ?

9 mei 2005 | roel | muziek

1986 was de eerste, 1999 (voorlopig?) de laatste. Pinkpop heb ik het over. Slechts 2 afleveringen sloeg ik over wegens andere verplichtingen. Ik ga ooit nog wel eens tellen hoeveel uren ik op Pinkpopdixies heb doorgebracht. Hoeveel meter frikandel er op de BBQ is gelegd (en in de lucht geslingerd is). Hoeveel verschillende bandjes ik heb gezien.

In die gloriedagen begin jaren negentig riepen we altijd dat we over 20 jaar nóg zouden blijven komen, maar dan met onze kinderen. Nou, de een na de ander haakte af en in het Pinksterweekeinde van 1999 sloten we (nog maar) met zijn drieën het hoofdstuk Pinkpop in stijl af… En als het dit jaar met de kaartverkoop echt zo belabberd gaat als de geruchten doen geloven dan zit de kans erin dat we nooit meer met onze kids naar Landgraaf hoeven af te reizen. Volgens diverse bronnen komt het totaal aantal verkochte kaarten op dit moment nauwelijk boven de 15.000. Echt waar.

Een dramatische ontwikkeling die naar mijn mening een paar jaar geleden werd ingezet toen Jan Smeets en Mojo het aardig vonden om hun pijlen te richten op de allerjongsten onder de potentiële festivalgangers. Daarbij over het hoofd ziend dat de dertigers van nu ook nog best het een en ander van muziek weten en zeker financieel gezien aardig wat meer in de Pinkpoppap te brokkelen hebben. Gemiste kans. En nu is het te laat, want waar andere festivals (lees Werchter) de Grote Namen aantrekt en daarmee ook een bomvol festivalterrein daar laat Pinkpop nu jammerlijk steken vallen. Boter noch vis, kant noch wal. Jammer, want ik had over een jaar of 10 best met mijn zoon op mijn schouders in de 3fm-tent willen staan springen. Ach, Parkpop is ook leuk. En gratis. En met Fish, De Dijk, Elvis Costello en Killing Joke zéker leuk voor dertigers 🙂

(c) 2008 StationTenderness