ouwe meuk in 2005

591 | Saar

30 december 2005 | roel | spinvis

Zucht… was ik maar een cellosnaar, dan kon zij mij strelen met haar vingers en haar haar. In een niet vol 013 streek Saartje van Camp, als essentieel onderdeel van Spinvis’ ensemble, mij naar hogere sferen. Van zoetgevooisd achtergrondzingend in ‘Aan de oevers van de tijd’ tot rauwrandnagel-cellerend in ‘In de staat van narcose’. Laat vervolgens Jan van Eerd uit zijn kooi om daar nog eens dunnetjes overheen te vibrafoneren en dan is het helemaal af als u het mij vraagt.

morgen of misschien wat later koop ik een fakkel en een kruis en dan loop ik over natgesneeuwde straten en ’s avonds ga ik weer naar huis.

Ondanks het addergebroed in het publiek dat zich schijnbaar in een kroeg waande (ik vertelde al eens eerder over standrechtelijke fusillades en zo: mijn opvattingen hieromtrent zijn na gisteravond alleen maar dieper geworteld) lukte het Spinvis wéér om een bijzonder indrukwekkende performance neer te zetten. Een aaneenrijging van hoogtepunten met dat éne liedje er net iets bovenuit stekend. De set zat uitgekiend goed in elkaar met een fijne mix van ouwe en nieuwe meuk. Helaas geen Lotus Europa, maar gelukkig wel Limonadeglazen Wodka. Spontaan werd de avond afgesloten met het nobele plan om het Osse plaatsje O. maar weer eens te bezoeken op 28 januari. SpiV in de Groene Engel. We kunnen het niet laten. Gelukkig maar.

Een paar fotootjes uit Tilburg zijn alhier te bezien

590 | Eifel

29 december 2005 | roel | ik

Kerst 2005 werd voor de verandering eens buitenshuis afgewerkt. Vanwege het feit dat er dit jaar – vakantiedagentechnisch gezien (want collectief verlof op 3e kerstdag) – tegen inlevering van een een minimaal aantal vakantieuurtjes toch maximaal ge-urlaubt kon worden trok ondergetekende met zijn illustere gevolg naar de Duitse Eifel om aldaar een xtra lang weekeindje te vertoeven. De open haard maakte overuurtjes en 2e Kerstdag werden we getracteerd op een xtragratis pak sneeuw. ’t Was nog nét niet die Wham!-clip (u kent hem wel, geef maar toe), maar het kwam in de buurt.

Maar aan alles komt een eind en dus is vanavond de voorbereiding begonnen voor de zomervakantie van 2006. Tja, schijnbaar moet je er als kampeerder vroeg bij zijn. 2005 lijkt me dan vroeg genoeg. En aldus kwamen we uit bij een minuscuul ogende knus terreintje ergens in het Franse landje F. Wordt vervolgd.

589 | Vrij

18 december 2005 | roel | marillion en fish

Ik ga morgenvroeg een wel héél erg vroeg vakantieverzoekmailtje naar onze planning sturen. Of ze me voor 2 tot en met 5 februari 2007 alvast de status ‘VRIJ’ kunnen geven. De kogel is immers door de kerk. Port Zélande, maak uw borst maar nat. Marillion komt eraan. Een heel weekend lang !

588 | Lost

17 december 2005 | roel | muziek

Oké, choreografisch is ze misschien geen wonderkind en ook qua verkleedpartijen zijn er wel imposantere performances geweest, maar – goeien herder – wat heeft Anouk toch een strot. Geen vals nootje te bekennen gedurende het dik 2 uur durende Ahoy’ optreden van hedenavond. Geplaatst op een driehoekig podium in het midden van de zaal knalde de ene na de andere hit uit de p.a., vakkundig vertolkt door een meer dan prima ensemble waarin vooral de drummert veel indruk maakte. Die zat dan ook met de rug naar me toe, zodat ik in enen een heel andere kijk op het fenomeen slagwerk kreeg.

De start van de avond was wat stroef, doelend op het vinden van een geschikte parkeerplaats. Avond na avond wurmen zich tienduizend mensen door de poorten van Ahoy’ en nog steeds is het één koelere-bende op het moment dat P1 en P2 vol zijn. 2 mutsjes met een peuk in de klauwen en een Ahoyhesje aan sturen je dan doodleuk een schijnbaar willekeurige kant op met de mededeling ‘kijk daar maar effe’. Gelukkig hoefden we ons gezelschap dat al eerder in het Rotterdamse was niet al te lang in de kou te laten staan, maar leuk is anders…

Dan is het kwart over 8 en wonder boven wonder struikel je dan bij binnenkomst bijkans over het podium. En dat in een uitverkochte zaal. Zelden zo’n rustige Ahoy’-arena meegemaakt als vanavond. Rustig in de zin van ‘ lekker vol, maar die 2 vierkante meter ruimte per persoon is best aangenaam’. Op een metertje of 10 afstand naar Anouk kijken is geen straf. Het uiterst gemeleerde publiek werd een vakkundige show voorgeschoteld die niet zozeer spectaculair was qua show maar wel retestrak qua muziek. Muvroi Teeuwe liet zich af en toe de hoogte in schieten op een hydraulisch platformpje en moest zich eenmaal beneden weer letterlijk een slag in de rondte rennen om het publiek aan alle drie de driehoekzijden te kunnen bedienen. Het lichtplan van vanavond zag er bijzonder feestelijk uit en her en der gingen nog wat kledingstukken uit. Tot zover het optische deel van de show. Auditief gezien stond het als een kast van een huis. De 3 gitaristen dartelden als opgewonden veulentjes met hun instrument over het podium, dan eens met de klok mee, de andere keer weer tegen de klok in. Da’s het voordeel van een podium midden in de zaal; de heren konden zich prima uitleven. En dan Anouk… zucht… innemend als altijd, met een stem als een klok. Wat een performance. En als dan als allerlaatste nummer dat ene liedje wordt gezongen op een manier die me nog lang zal heugen, dan is de avond er een die ik niet snel vergeet….

587 | Het voordeel van video

10 december 2005 | roel | ik

Ondanks het feit dat ik dagelijks met 2 vingers in de neus achterstevoren geblinddoekt naar mijn werk zou kunnen rijden ben ik sinds kort toch uitgerust met een tomtommetje. Niet als in het veel te groot uitgevallen lompe apparaat dat niet eens in een kleine binnenzak past, maar gewoon in softwarevorm op de pda. Een pda met ingebouwde gps-antenne, mind you, want het gemack dient immers de mensch. Dat je met zo’n pda veel meer leuke dingen kan doen blijkt na wat gesnuffel op het net. Als u het onderstaande videofragmentje inmiddels net zo beu bent als ondergetekende, dan kan ik u besmuikt laten lachen door te melden dat ik de hele serie uit Vredenburg (8 filmpjes) vanaf heden op mijn pda kan afspelen. Wanneer ik maar wil. Dus die polonaise kan vanaf nu te pas en te onpas worden vertoond, Jan…

(c) 2008 StationTenderness