ouwe meuk in oktober, 2004

485 | Op dreef

27 oktober 2004 | roel | ik

‘Aanvang verbreding Kasteeldreef m.i.v. 2 november t/m 26 november’. Ga er even lekker voor zitten, neem wat te drinken en amuseer uzelf kostelijk met dit taalgedrocht. Genoteerd vandaag in ons dorp. Op zich al een dubieuze activiteit, want die onderhavige Dreef is helemaal zo smal nog niet. En dat ze ‘m dus nog breder willen hebben verbaast mij. Maar goed, ik heb een tijdje bij een gemeente gewerkt dus over dat soort rare initiatieven verbaas ik mij al lang niet meer.

Het is de wijze waarop deze noeste arbeid op dit bord wordt aangekondigd die vraagt om een besmuikt lachje. De ‘aanvang’ is ‘met ingang van’ ? Beste medewerker openbare ruimte die was belast met de nobele taak dit bord te beletteren: een aanvang is niet uit te drukken in welke tijdseenheid dan ook. Eerst is er niks en dan in enen: hopla. Dan is het er. Dan is het aangevangen. Wat het dan ook moge zijn dat er zou moeten aanvangen. Maar het exacte moment van aanvang is niet eens te bevatten: het is niet eens een nanoseconde, neen, zelfs geen picoseconde. Als er immers nog een heeel klein stukje tijd is waarop het aan te vangene aangevangen is, dan kun je daar immers nog weer een heeeel klein stukje tijd vanaf halen. Net zoals je bij een ‘heleboel’ altijd nog 1 kan optellen, zodat het nooit eindigt. Nu hoop ik wel voor de bedrijven aan de Kasteeldreef dat het ooit eindigt, maar dat terzijde.

Komen we meteen op het tweede grammaticale struikelblok: met ingang van xx-xx-xx t/m yy-yy-yy. Jaja. Het moet niet gekker worden. Ik neem aan dat ze met ingang zoiets als aanvang bedoelen, want als ze het over een tijdelijke entree tot de Kasteeldreef hebben dan zou het nog kunnen. Dat je van xx t/m yy via de ‘ ingang’ de Kasteeldreef op kunt rijden. Maar dat bedoelen ze dus niet. Als ik goed lees dan is de Kasteeldreef dicht tussen xx en yy omdat ze ‘m breder gaan maken. Of beter gezegd dicht tot en met yy, anders gaat u mij de bal terugkaatsen ! Maar misschien is dat wel niet zo en bedoelt de gemeente dus werkelijk dat er in die tijdspanne ooit een keer een moment komt dat er aangevangen gaat worden met de verbreding. En dat is dan nog waar ook. Want de kans dat precies om 00:00 op 2 november de spade in de grond gaat is natuurlijk ook erg klein. Of dreef ik nu te ver door ? Zucht. Zo te zien wordt het tijd om een paar maanden werkloosheid af te gaan sluiten. Dra meer info daaromtrent

484 | Blokje om

25 oktober 2004 | roel | ik

‘Lieke en ik vormen een topcombinatie!’ … ‘Michon en Lieke vinden het heel erg leuk om te verbouwen’. Whoehahaha ! Kostelijk ! U weet natuurlijk al lang dat het gaat om een van de vier stelletjes die aan de reality-soap ‘Het Blok‘ meedoen, waarin kandidaten in een aantal maanden een huis moeten opknappen en zo goed mogelijk moeten verkopen. Niet direct een formule waar mijn hartje sneller van gaat kloppen, ware het niet dat de klusirritaties die in dit programma breed uitgemeten worden van dermate smakelijk niveau zijn dat ik er toch elke week weer na kijk. Ik bedoel, Expeditie Robinson en Het Blok zijn zo ongeveer de enige programma’s die ik nog kijk, dus gun me ook mijn verzetje ?

Ik als inmiddels gelouterd klusser kan mij aardig identificeren met enkele van de mannelijke deelnemers die aardig op hun huid worden gezeten door hun eega’s respectievelijk vriendinnen. Niet dat die van mij zo onredelijk is, integendeel. Maar ik herken de frustratie bij klustegenslag maar al te goed, vandaar mijn bijzondere medeleven met de heren in dit programma. Met name met Michon. De arme drommel is gezegend met een liefje in wiens bijzijn zelfs ‘ex-Eigen Huis en Tuin’ Nico volledig zou doorslaan. Schitterend om te zien hoe hij dichtklapt als een koofplank van de muur lazert en zij hem even doodgemoedereerd gaat staan vertellen wat ie fout deed. Heerlijk. Luchtig het programma daarnaast op met een homo-stelletje dat liever met een cocktailtje aan een willekeurige Amsterdamse gracht zit in plaats van in klustenue, gooi er nog een onaangepast koppeltje uit het Noorden des lands in én een redelijk studentikoos aandoend duo en je hebt aldus vermaekelijcke televisie geschapen.

Het programma werkt overigens heerlijk therapeutisch. Het actuele to-do lijstje van onze eigen verbouwing behelst nog een 50-tal actiepunten, maar telkens als ik zie wat er in Het Blok nog allemaal moet gebeuren pak ik met een glimlach op de lippen mijn accuboor…

483 | Trigger

11 oktober 2004 | roel | muziek

De plaatselijke Jumbo staat bij mij hoog in aanzien als het gaat om de achtergrondmuziek. De leukste liedjes hebben mij al begeleid bij het voortduwen van de winkelkar. En dan praat ik over Muse, Radiohead, Tragically Hip, Fish en zelfs Marillion. Funest voor je voornemen om prijsbewust te gaan shoppen, kan ik u vertellen. Het ene na het andere te dure produkt wordt in de wagen gekieperd en het verblijf kan me niet lang genoeg duren. Het is beurstechnisch veel aantrekkelijker om je oren te laten teisteren door de Radio10 Golds en Sky Radios van deze wereld. In een letterlijke vloek en dito zucht zit ik dan weer in de auto terug naar huis, de boodschappentassen in recordtijd gevuld met ook nog eens de goedkoopste meuk. Helaas doet de Jumbo het dus een stuk slimmer. De ‘7 zekerheden’ mogen wat mij betreft worden uitgebreid met een achtste: ‘wij draaien uw lekkerste muziek’.

En zelfs muziek die absoluut niet voor de hand ligt. Ik bedoel, wie verzint het om ‘Vroeg of laat’ van Toontje Lager op een donkere maandagavond door een bijna verlaten supermarkt te laten schallen ? Al bij het introotje (4 maten drumcomputer) liepen de rillingen over mijn rug. Zo’n nummer dat je in geen tien jaar hebt gehoord maar wel nog woord-voor-woord kan meezingen. Zo’n nummer dat je thuisgekomen meteen gaat opduiken in je vinylcollectie. Want Toontje Lager heb ik niet digitaal, alleen maar op plaat. Grijs en vol tikken, maar dat deert niks. Stiekem Dansen. De platenspelert is na de eerste klusronde op zolder weer aangesloten en aangezien ik nu in klusronde 2 zit, heb ik Vroeg of laat de afgelopen weken wel 200 x gedraaid. Wat een nummer. 21 jaar oud en nu pas door mij op zijn daadwerkelijk waarde geschat.

“je moet weg, want je moet weg
omdat het ergens ander ligt
je eigen weg en ik de mijne
als in een slecht gedicht

ik snap het niet, ik snap het wel
en het gaat allemaal zo snel
vandaag nog niet maar vroeg of laat
weet ik dat je gaat”

482 | Video

5 oktober 2004 | roel | marillion en fish

Héél soms ben ik blij dat mijn fototoestel ook mpg-jes kan maken. Met nadruk op ‘héél’, want die functionaliteit wordt dan ook maar héél sporadisch aangesproken. Op 17 september voor het laatst, en dan ook slechts voor een korte poos. Nét genoeg voor een reepje ‘Easter’ en een reepje ‘Cover my eyes’. Dit in het kader van het afkickproces. Je moet alle emoties rondom je verslaving delen met anderen. Bij deze dus. 2MB en 4MB, dus voor dat handjevol inbellenden onder u is het wellicht minder interessant.

481 | Hoe ?

5 oktober 2004 | roel | ik

Met het ouder worden neemt het aantal rare, spontaan opborrelende vragen af. In mijn prille jeugd kon ik me nog verwonderen over het hoe van raketten naar de maan of het waarom van verkeerslichtdetectielussen. Maar met 35 jaar heb je dat soort triviale vragen óf uitgebannen uit je bestaan óf al lang en breed van een passend antwoord voorzien. Tot vanavond.

Mijn eega keek naar de Gillmore Girls en ik gaf de dames van Laïs maar eens een beurt. Dat moet u overigens niet te letterlijk opvatten, maar dat snapt u wel. Om haar (mijn eega) niet teveel in haar audiovisuele vaarwater te zitten zocht ik naar mijn oortjes. Met het inprikken van de koptelefoon in de daarvoor geschikte uitsparing in de rechterspeaker op mijn bureau viel zoals altijd het kamergeluid weg. Niks raars an, hoor ik u denken. Nee, zo gaat dat al tientallen jaren. Maar hoe doen ze dat toch ? Zit er een schakelaartje in ? Versnoept de koptelefoon zoveel power dat er voor de speakers niks meer overblijft (ja hoor ‘ns, ik roep ook maar wat) ? Of blijven de speakers misschien gewoon op dezelfde geluidssterkte doorblazen maar hoor ik dat niet meer omdat ik de koptelefoon altijd al op mijn hoofd heb als ik ‘m inplug ? Technici onder de lezers die het weten; verlos mij van een prangende vraag ! Ik dank u.

(c) 2008 StationTenderness