ouwe meuk in april, 2004

444 | Stil

29 april 2004 | roel | ik

Op het moment dat je leven draait om een onwillige Ikealamp die geen zin heeft om het zolderplafond te gaan hangen krijg je een e-mailtje van een oud-studiegenote. In een maand tijd zijn twee mensen die ik kende uit m’n studententijd overleden. Allebei midden dertigers. Allebei 2 jonge kinderen. De aarde stopt ineens met draaien. Ik loop terug naar zolder. Naar mijn Ikealamp. Hij hangt nu, maar vraag me niet precies hoe. Mijn gedachten waren ergens anders.

“Take me to the island
I’ll watch the rain over your shoulder
The streetlights in the water
The moment outside of real life”

(Marillion – Fantastic place)

443 | Teken

28 april 2004 | roel | marillion en fish

Marillion in een kwart-pagina-groot artikel in het Brabants Dagblad. Kijk, dat mag ik dus wel. Een positief bericht, naar aanleiding van het uitverkochte openingsconcert van de wereldtournee van a.s. zondag in 013. Hulde aan het BD. Een scannetje staat hier. En mocht u denken “ja dat Marillion, veel over gelezen maar het horen is er nog nooit van gekomen”, nou dat is dan niet zo raar. Ondanks de hoge posities op de diverse hitlijsten wordt de single bar weinig gedraaid. Reden voor een fijne online petitie. Spreekt voor zich, dacht ik zo. Dank u wel. Spread the word.

442 | 7

26 april 2004 | roel | marillion en fish

De missie is geslaagd ! You’re gone komt deze week op 7 binnen in de Britse top40. De eerste top10-notering voor Marillion in bijna 20 jaar. Volgende week zal ie wel weer verdwenen zijn, want iedereen die ‘m moest en zou hebben heeft ‘m inmiddels al, maar dat mag de pret niet drukken. Power to the people ! En nu maar hopen dat het redelijk poppy karakter eventuele Ongelovigen er niet van zal weerhouden om Marbles te gaan luisteren (en kopen). Want dat is en blijft een magistraal album. Wanneer komen de Nederlandse hitlijsten eigenlijk uit ? De Free Record Shop kon de vraag in NL amper aan, dus wellicht staat Marillion ook hier nog een leuke hitparade-notering te wachten. Hou ’t zelf maar in de gaten via Marillion.com

Update 13:58 In de Nederlandse hitlijsten komt ie op 8 (ACHT) binnen ! Da’s voorwaar een prima prestatie. En dat terwijl er in NL maar 2 versies zijn uitgebracht. Relatief gezien doen we het hier dus beter dan in de UK.

441 | Tossers

25 april 2004 | roel | ik

Tossers. De vorst is koud uit de grond of ze sleuren de bbq al weer naar buiten. 26 april, 17:40. Ik fiets terug van het jaarlijkse Servo volleybaltournooi naar huis. Ergens halverwege ruik ik een brandlucht die me naar de zomer doet verlangen. ’t Is lekker weer, oké, maar zomer ? Ik had de moeite niet genomen om mijn korte broek uit te trekken, dus met zelfs mijn kniebeschermers nog op mijn enkels cruise ik door het Bossche landschap. En het was nog best frisjes kan ik u stiekem vertellen. Maar goed: d’r stond dus al iemand te bbq-en. Heel optimistisch uitgedost in een hemdje, de tosser. D’r stonden nog mensen om hem heen ook. Te kijken alsof André Kuipers zojuist uit zijn Sojoez was gevallen. Dat er van bbq-routine nog geen sprake was is niet zo raar. Ik rook het al van verre. Zo ruiken mijn kippepootjes ook altijd de eerste keer. Zwartgeblakerd. Net goed. ’t Is potdomme april.

440 | Inzinken

20 april 2004 | roel | marillion en fish

3 dagen Marbles doen me concluderen dat de heren een waanzinnig plaatje hebben afgeleverd. CD1 is iets beter dan CD2, maar dat komt door “The Damage”. Een nummer waarin Marillion erg Beatlesque probeert te doen, wat naar mijn mening niet om aan te horen is. Maar goed, 5 minuten doorbijten op 100 minuten sprankelende muziek is voorwaar geen slecht resultaat.

CD1 is zó fabelachtig mooi dat ik haast durf te zeggen dat ’t de mooiste verzameling muziekjes is die ik in mijn hele collectie heb zitten. En da’s niet niks. The Invisible Man of Ocean Cloud, ben benieuwd welke van de 2 tijdens de komende tour zal worden gespeeld. Allebei zal wel niet, want dan zijn we een dik half uur verder en Kayleigh moet ook nog ergens tussen worden gepropt. Oh nee toch niet 🙂

Het Marblesoffensief is inmiddels in alle hevigheid losgebarsten. In Engeland gaat de single ongetwijfeld de top10 halen en optimisten spreken al van nummer 1. Midweekse statistieken laten You’re gone op 7 binnenkomen. Benieuwd of de Nederlandse fans ook zo enthousiast zijn in hun aankooppraktijken. Morgen naar de Free Record Shop. Met de bon uit het fanclubblad krijg je 2 singles voor de prijs van 1. En 1 ervan is ook nog eens een DVD-single. Het moet niet gekker worden. Volgende week in de vaderlandse top 40. Dat beloof ik u.

marillion – discover a lost art – play marbles – 3 may 2004

(c) 2008 StationTenderness