ouwe meuk in oktober, 2002

180 | Voor joker

31 oktober 2002 | roel | ik

Sinds een aantal maanden heb ik een nieuwe fiets. Tot nu toe reed ik daarmee alleen als het daglicht nog uitkomst bood. Maar met het korten van de dagen is het nu zover gekomen dat Het Licht weer aan moet. Tot mijn stomme verbazing bleek het achterlicht al kaduuk, nog vóór het ooit gebruikt was. Verontwaardiging alom en omdat ik gisteren toch bij de Praxis moest zijn kocht ik maar gelijk een noodvoorraad fietslampjes. Zojuist wilde ik dat kaduuke achterlampje gaan vernieuwen. Blijkt dat er een klein knopje op m’n achterlicht zit. Druk je daarop, gaat het achterlicht aan. Zitten er batterijen in… Hoe kan ik dat nu weten ?

179 | Wind & zeilen

30 oktober 2002 | roel | ik

En die Randstedelingen maar opscheppen over hun storm-die-bijna-een-orkaan-was. Nou, wij hadden in Den Bosch onze eigen orkaan. Onder ons dakraam zit zo’n slab van plastic, om te voorkomen dat bij de eerste de beste bui de zolder onder water loopt. Vroeger was dat van lood maar dat mag schijnbaar niet meer, dus tegenwoordig is dat van kunststof. Nu schiep de wind er genoegen in om te gaan liggen kloten met die slab. Gevolg: scheuren erin. Ergo: er moet waarschijnlijk een heel nieuw dakraam in ! Rare jongens die aannemers. Waarschijnlijk zien die mannen de eurotekentjes in de ogen omdat de verzekeraars toch wel uitbetalen. Een kunststof flapje van een paar euro is kapot, hopla, daarom moet het hele raam vervangen worden. Mooi klote dat we een eigen risico hebben. ’t Is wel prijs met de zolder de laatste tijd. Eerst de wasmachine, nu het raam. Zal de volgende week de droger het wel begeven.

178 | Memory lane (1)

29 oktober 2002 | roel | memorylane

Een nieuw wederkerend rubriekje, dit ‘memory lane’. Er zijn van die nummers die je dat ene gevoel van toen weer bezorgen. Een siddering door je lijf, een bepaalde atmosfeer, een karakteristieke geur, het kan van alles zijn. Daar gaat dit dus over. Zoals dat gevoel bij ‘Town called Malice’ van The Jam.

“Rows and rows of disused milk floats
stand dying in the dairy yard
And a hundred lonely housewives
clutch empty milk bottles to their hearts
Hanging out their old love letters
on the line to dry
It’s enough to make you stop believing
when tears come fast and furious
in a town called malice…

In een flits sta ik weer in ‘Hans’, de platenzaak in Oss. Geen idee of ie nog bestaat, volgens mij is die toko al lang weg en ooit eens opgeslokt door Music Store. Samen met RamBam (een kledingzaak met een platenhoekje) een favoriete pauzeplek tijdens mijn middelbare schooltijd op het Titus Brandsmalyceum aldaar. Daar waar ik de eerste cd zag. 50 piek kostte dat ding. Er was zelfs een medescholier die ‘m kocht. De patser. Daar hadden wij allemaal geen geld voor. Hij wel. Bij ‘Hans’ haalde je altijd het gedrukte exemplaar van de Top 40. En je buttons. Het was immers de spijkerjastijd. The Jam met Town called Malice. Bij de eerste noten van dit nummer sta ik altijd weer in die platenzaak. Al was het maar omdat ik daar een van die buttons kocht. Van The Jam. Ik heb ‘m nu nog steeds ergens. Net zoals Town called Malice op vinyl. Jammer dus dat m’n platenspeler recentelijk ontmanteld is…

177 | Uwes

28 oktober 2002 | roel | ik

Wist u dat ‘s-Hertogenbosch het enige overgebleven dialect heeft waarin het woord ‘uwes’ nog actief gebruikt wordt ? ‘Zal ik uwes ès ekkes in uwes jèske helpen ?’ Het woord wordt (ook door mij) vaak in een ludieke context gezet, maar dat is aldus volkomen ontrecht en misplaatst. Waar zo’n cursus Boschlogie II toch al niet goed voor is. Het is een restant van het Middelnederlandse ‘Uwe Edelheit’, als deftig alternatief van ghi (gij). Dat bekte echter niet al te handig (tijd is geld, nietwaar) dus verbasterde dat al snel tot de afkorting U.E. en vervolgens tot Uwé en uwe. De -s komt vervolgens als 2e naamval danwel als bijwoord-s erachter. Tegenswoordigs (ook erg Bosch) is Den Bosch de enige stad waar ‘uwes’ nog wordt gebezigd. Ondertussen begint deze verhandeling meer op een Kekkewoordenboek-bijdrage te lijken, maar goed. De eerste de beste die vanaf nu het woord uwes op een bespottelijke of oneerbiedige wijze gebruikt heeft dus een probleem. D’n dieje kom ik persônlik uwes zun taalgebruik korrigere…

176 | Angels

28 oktober 2002 | roel | sport

De Anaheim Angels hebben vannacht de World Series gewonnen. Na een waanzinnig spannende reeks wedstrijden tegen de San Fransisco Giants werd het in de allesbeslissende match 4-1. Nadat ik 2 jaar geleden een MLB-wedstrijd in San Diego heb bezocht, volg ik het baseball met wat meer belangstelling dan voordien. Het haalt het niet bij voetbal natuurlijk (zeker een wedstrijd van de San Diego Padres niet) maar zo’n potje honkbal als vannacht (en meer nog die nacht ervoor) is toch om je vingers bij af te likken. Hulde aan de Angels, voor het eerst World Series winnaar.

(c) 2008 StationTenderness